Home / ...

 

Een goed werkend immuunsysteem belangrijkste voorwaarde voor een goede gezondheid. 

 

De meest belangrijke bouwstof van het immuunsysteem is GLUTATHION

Glutathion is een natuurlijk eiwit dat in alle, van de wel 100 triljoen lichaamscellen gemaakt wordt;  

Glutathion speelt een cruciale rol in het neutraliseren van vrije radicalen en de afvoer van alle giftige stoffen in ons lichaam.

Zonder glutathion, kunnen onze lymfocyten (cellen van ons immuunsysteem) niet vermenigvuldigen waardoor niet die antilichamen aangemaakt worden om infecties, bacteriŰn, virussen en vervuilingen aan te pakken.  

Glutathion en vitamines zijn complementair d.w.z. bij lage waarden van glutathion doen vitamines hun werk slecht en bij juiste waarden van glutathion doen vitamines hun werk optimaal. Bovendien werkt glutathion als een soort recyclagefabriek voor vitamines.

 

Als Glutathion-waarden dalen wordt iemand vroeg of laat ziek.
Aanvulling van de Glutathion-waarden is de manier om het immuunsysteem en het lichaam gezond te houden of weer gezond te maken. Als je ook nog behoort tot de 50% van de mensen die volgens wetenschappelijke onderzoeken een gen (voor het GSH enzym, GSTM1) missen dan heb je meer kans dat je immuunsysteem niet optimaal is, zeker als er sprake is van slechte milieuomstandigheden en/of slechte voedingsgewoontes.

(Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bijv. 81% van de mensen met longkanker, 77% van de mensen met levercirrose, 74% van de mensen met chronische bronchitis en 65% van de mensen met kanker dit gen missen)

 

De oplossing lijkt dan simpel, neem extra Glutathion en je wordt niet ziek of weer beter. Uit tientallen studies blijkt dat oraal ingenomen glutathion nauwelijks (3-5%) opgenomen wordt in het lichaam doch veel door de lever via de gal wordt verwijderd noch voordat het in de bloedstroom terecht kan komen. Het weinige dat in de bloedstroom terecht komt kan ook al zeer moeilijk celmembranen passeren, de bloedbarriŔre in de hersenen kan ook al niet genomen worden zodat het uiteindelijke effect minimaal is. Iets meer resultaat wordt bereikt door glutathion direct in de bloedbaan te spuiten of toediening via een zetpil, alhoewel het onstabiel in de bloedbaan is en de celwand moeilijk kan passeren. Hier nog een studie die laat zien dat ingenomen glutathione tot geen of zeer weinig resultaat leidt.

Inname van glutathion verrijkt met sojalecithine (vaak liposomal genoemd) geeft volgens, slechts enkele studies (4), een veel betere absorptie en een verbetering (tot 43%) van de werking, maar wel vergeleken met de inname van oraal ingenomen glutathion (waardoor de opname dan nog maar 4-7% kan worden).

 

Het lichaam maakt in iedere lichaamscel op celniveau zelf glutathion aan, op voorwaarde dat het de juiste drie bouwstoffen heeft, te weten Glycine, Glutamine en Cyste´ne. De hoeveelheid aan te maken glutathion is afhankelijk van de behoefte vandaar dat in de lever en iets minder in de nieren de hoogste concentraties glutathion aangetroffen worden.

In het voedsel van de West-Europese mens is Glycine en Glutamine meestal voldoende aanwezig  doch Cyste´ne weinig.

Inname van extra Cyste´ne is niet bepaald een goede oplossing omdat deze stof giftig voor het bloed en gevoelig voor oxidatie en vrije radicalen is, waardoor slechts weinig, en kortstondig op celniveau overblijft.

De goede oplossing is inname van Cystine (cysteine=cysteine dipeptide) waaruit het lichaam zelf zonder problemen op celniveau Cyste´ne kan maken.

Inname van Cystine betekent het rauw eten van grote hoeveelheden fruit, groenten, vlees, eiwit van eieren. Rauw want mechanische bewerkingen of verwarmen doen in voedsel weer Cystine uiteenvallen in Cyste´ne zodat bij inname weer minder overblijft.

Kwalitatief goede weiprote´nes zijn ook een goede bron.

Verschillende bioactieve stoffen in kruiden (zoals knoflook, guarana en mariadistel), olijfolie en groenten en fruit stimuleren het lichaam in de aanmaak van Glutathion. Het mineraal Selenium, het lichaamshormoon melatonine en vitamine D zijn ook zo'n co-factor. Tekorten aan magnesium en zink doen de aanmaak van glutathion in het lichaam remmen.


 

Meer dan 90.000 studies, wereldwijd door wetenschappers uitgevoerd, hebben Glutahion als studieobject.

Iedere maand komen er wel duizend studies bij!  

 

Luc Antoine Montagnier is een Franse arts en viroloog, ontdekker van het HIV-virus. Hij won samen met Franšoise BarrÚ-Sinoussi en Harald zur Hausen de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde van 2008.

Luc Montagnier is van mening dat een goed immuunsysteem in staat is om het HIV-virus binnen enkele weken te verwijderen. Door middel van verbetering van de voeding, het geven van antioxidanten, verbetering van de hygiŰne kan volgens hem de HIV-transmissie verminderen en de AIDS-epidemie in Afrika teruggedrongen worden. In zijn boek "Oxidative Stress in Cancer, AIDS, and Neurodegenerative Diseases" besteed hij een hoofdstuk aan de grote antioxidatieve kracht van een goede weiprote´ne door de natuurlijke aanmaak van glutathion.

 

                                      

Printen


Van alle op deze site verstrekte informatie vindt u onder Research de wetenschappelijke onderbouwing. Meer info over glutathion in de wikipedia.